20.Απρίλιος 2024

Τον προστάτη τους Άγιο Χαράλαμπο τίμησαν τα Φιλιατρά

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, σήμερα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους. Τον εορτασμό λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, μετά του επιχώριου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.

Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τονώνοντας το εορταστικό κλίμα. Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανάβοντας ένα κερί, προσκυνώντας και ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.

Μετά το κήρυγμα ξεκίνησε, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων και της Κυπαρισσίας αντιπροσωπείας των Ενόπλων Δυνάμεων και μαθητών σχολείων, η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση.

Εκεί, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους μητροπολίτες για την παρουσία τους, ευχόμενος να είναι πολλά τα έτη της αρχιερατικής τους διακονίας, ενώ εξήρε και το πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό τους έργο! Ευχαρίστησε επίσης «τα παιδιά μας»,  τα οποία λάμπρυναν την όμορφη εκδήλωση αλλά και σε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εορτής.

Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό και έγινε η Απόλυση.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για διάφορα ζητήματα, τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των Φιλιατρών και της περιοχής.


Γράφτηκε από τον/την gargalianoionline.gr

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδος



Σχετικά με εμάς

Κατά τα έτη 1927-1932 ανηγέρθη ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος. Τα εγκαίνια έγιναν στις 5 Μαΐου 1957 από τον Επίσκοπο Ευρίπου Αλέξιο, κατ’ εντολή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος Βλάχου.

Ανηγέρθη από τους ξεριζωμένους και βιαίως εκδιωχθέντες από τους Τούρκους πιστούς Χριστιανούς της Μικράς Ασίας, οι οποίοι τα μόνα υπάρχοντα που πήραν μαζί τους ήταν οι Ιερές Εικόνες, τα Ιερά Λείψανα και τα Ιερά Σκεύη των Εκκλησιών τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων που ζούσαν σε πρόχειρες σκηνές, οι οποίες ήταν μέσα στη λάσπη και όμως παραδίπλα δημιουργούσαν περικαλλή βυζαντινό Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Τριαδικό Θεό.

Και γιατί όλα αυτά; Γιατί την καινούρια τους ζωή την έχτισαν με κύριο γνώμονα και οδοδείκτη τον Κύριό μας Ιησού Χριστό!!!

Κείμενο: π. Στέφανος Κωστόπουλος


Στείλτε μας EMAIL

Τηλ. Ιερού Ναού: 210.76.60.859Πως θα έρθετε στο Ι. Ναό μας

Σύνδεσμοι

Ιερά Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού

Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερές Μητροπόλεις


Υπεύθυνος Ιστοσελίδας

Πατήρ Στέφανος Κωστόπουλος Προϊστάμενος Ι. Ναού.

Επικοινωνία: -Email agia_triada@hotmail.gr

wi