29.Μάρτιος 2024

Στα Εγκαίνια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας

Την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, τέλεσε το πρωί της Παρασκευής 23ης Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Δανιήλ.

Στην Ακολουθία του αγιασμού παρέστησαν ο γενικός διευθυντής της κεντρικής οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, της δημοτικής αρχής  με επικεφαλή το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόρη Κατωπόδη, των πολιτικών κομμάτων, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος γονέων.

To νέο σχολείο στεγάζεται στην Οδό Ελλήνων Αξιωματικών 8, σε κτήριο που παραχωρήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών, του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Δανιήλ.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, μετά τον αγιασμό εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, που προθύμως παραχώρησαν το χώρο στον οποίο θα στεγάζεται το 4ο  Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, δίνοντας τέλος στην οδύσσεια των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο,  καθώς η  πολεοδομία έκρινε το κτήριο που στεγαζόταν το 4ο δημοτικό σχολείο «Επικίνδυνο από άποψη δομική, στατική και δημόσιας ασφάλειας…».

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, o Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πως ο εν λόγω χώρος ανήκει στην εκκλησία της Ελλάδος και προέβη εν συνεχεία σε μια σύντομη  αναδρομή στο παρελθόν, στην προσπάθειά του να κάνει γνωστή την ιστορία του κτηρίου αυτού.

Σημείωσε πως ο χώρος στον οποίο θα στεγάζεται στο εξής το 4ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα, προορίζονταν κατά τη δεκαετία του ’90 να λειτουργήσει ως εκκλησιαστικό λύκειο. Κάτι, που για γνωστούς σε εμάς λόγους, δεν επετεύχθη ποτέ και προσέθεσε πως η γενναιόδωρη αυτή κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η εκκλησία την περιουσία της. Η παραχώρηση του προαναφερθέντος κτηρίου από την εκκλησία προς το κράτος καταδεικνύει πως η πρώτη χρησιμοποιεί τον πλούτο της προς όφελος των πιστών, προς όφελος των χριστιανών.

Πρόκειται για μια παράδοση μακρά, ήδη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, που θέλει την εκκλησία να στέκεται αρωγός με ποικίλους τρόπους σε τέτοιου είδους σκοπέλους της κοινωνίας μας ανέφερε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ  σημειώνοντας πως η εκκλησία  ήταν παρούσα και συνεπώς συνοδοιπόρος πάντοτε με την πολιτεία σε μια κοινή προσπάθεια αντιμετώπιση προβλημάτων και ανάπτυξης της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, σημείωσε πως η εκκλησία δεν πλήρωσε, ανά τους αιώνες, μονάχα με χρήματα αλλά πλήρωσε και με αίμα, γεγονός που δεν θα πρέπει από κανέναν να παραβλέπεται και να απαξιώνεται.

Ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο και κάλεσε όλους να σέβονται το σχολείο και να φροντίζουν το κτήριο καθώς αυτό φανερώνει την παιδεία και την ποιότητα της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Σχολείου, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης καθώς και ο  Δήμαρχος Βύρωνα.

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του κτηρίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και ο Επίσκοπος Σαλώνων συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδος



Σχετικά με εμάς

Κατά τα έτη 1927-1932 ανηγέρθη ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος. Τα εγκαίνια έγιναν στις 5 Μαΐου 1957 από τον Επίσκοπο Ευρίπου Αλέξιο, κατ’ εντολή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος Βλάχου.

Ανηγέρθη από τους ξεριζωμένους και βιαίως εκδιωχθέντες από τους Τούρκους πιστούς Χριστιανούς της Μικράς Ασίας, οι οποίοι τα μόνα υπάρχοντα που πήραν μαζί τους ήταν οι Ιερές Εικόνες, τα Ιερά Λείψανα και τα Ιερά Σκεύη των Εκκλησιών τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων που ζούσαν σε πρόχειρες σκηνές, οι οποίες ήταν μέσα στη λάσπη και όμως παραδίπλα δημιουργούσαν περικαλλή βυζαντινό Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Τριαδικό Θεό.

Και γιατί όλα αυτά; Γιατί την καινούρια τους ζωή την έχτισαν με κύριο γνώμονα και οδοδείκτη τον Κύριό μας Ιησού Χριστό!!!

Κείμενο: π. Στέφανος Κωστόπουλος


Στείλτε μας EMAIL

Τηλ. Ιερού Ναού: 210.76.60.859Πως θα έρθετε στο Ι. Ναό μας

Σύνδεσμοι

Ιερά Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού

Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερές Μητροπόλεις


Υπεύθυνος Ιστοσελίδας

Πατήρ Στέφανος Κωστόπουλος Προϊστάμενος Ι. Ναού.

Επικοινωνία: -Email agia_triada@hotmail.gr

wi